Nieuwe Insulinepomp!

17
Elke vier jaar mag je als pomp gebruikende diabeet een nieuwe insulinepomp uitkiezen. In maart heb ik alweer twaalf jaar een insulinepomp en een korte rekensom vertelt dat het dus weer tijd is voor een nieuwe! Een keuze waar ik al een tijdje mee bezig ben, want er zijn meerdere pompen op de markt met ieder zijn eigen voor- en natuurlijk nadelen. Zo heeft mijn huidige pomp de mogelijkheid om er een glucose-sensor aan te koppelen. Een sensor die 24/7 je suikerwaardes monitort. Iets wat voor de toekomst de nodige voordelen met zich meebrengt en daardoor voor mij ook redelijk zwaar meeweegt in mijn beslissing. Andere pompen hebben het voordeel dat ze kleiner zijn, of compleet door middel van een afstandsbediening te bedienen zijn. follow url Ik heb mijn huidige type pomp, de Paradigm van Medtronic, nu acht jaar en was er tot voor kort van overtuigd dat ik daar de komende vier jaar aan zou blijven hangen (of dat deze pomp aan mij zou blijven hangen dan). Maar vorig jaar maakte ik kennis met een nieuw type insulinepomp. Een kleine, draadloze pomp die je op je lichaam plakt, de OmniPod genaamd. Ik was eigenlijk gelijk enthousiast en heb er zoveel mogelijk informatie over verzameld en gelezen. Rond die tijd werd er nog een tweede draadloze insulinepomp aangekondigd die eind vorig jaar op de markt zou verschijnen. Helaas is deze inmiddels voor een jaar uitgesteld en zal op zijn vroegst in oktober dit jaar verkrijgbaar zijn. Deze andere draadloze pomp is de Solo en heeft als voordeel dat hij semi-afkoppelbaar is en iets kleiner dan de huidige OmniPod.

follow Deze tweede pomp bracht me wel enigszins aan het twijfelen en ik baalde er dan ook al een beetje van dat hij uitgesteld is. Maar goed, na mijn controle-afspraak bij de internist vorige week, kon ik gelijk een afspraak maken met mijn diabetesverpleegkundige om me te helpen bij mijn keuze voor de nieuwe insulinepomp. Die afspraak heb ik gisteren gehad en ondanks dat ze mij ook de anderen pompen nog eens liet zien en de fabrikant van de Solo gebeld heeft met de vraag wanneer deze in Nederland op de markt zou komen, stond mijn keuze stiekem al wel een beetje vast: de OmniPod. Ze wist me te vertellen dat een paar pompgebruikers er al mee gestart zijn en er erg tevreden over zijn. Daarnaast wordt de Pod zelf, een soort van half-ei-vormig ding dat je op verschillende plaatsen op je lichaam kunt plakken, binnenkort maar liefst 34% kleiner en is daarmee dus ook kleiner dan de Solo. Om te kijken of ik de OmniPod ook fijn in gebruik vind, heb ik van mijn diabetesverpleegkundige een ‘oefenpomp’ opgeplakt gekregen en nog eentje om straks op een andere plaats te plakken. Voor het geval dat ik het helemaal niet fijn vind om met zo’n ding te lopen. Dat kan je dan beter van te voren weten toch? De OmniPod moet elke drie dagen verwisseld worden en er kunnen 200 eenheden insuline in. Het is dus belangrijk dat je niet meer dan 200 eenheden nodig hebt per drie dagen. Iets wat voor mij geen probleem is. Hij is compleet waterdicht zodat je er gewoon mee in bad kunt en kunt douchen. Mijn huidige pomp kan dat op zich ook wel, maar probeer die maar eens ergens te laten als je naakt onder de douche staat (daarmee bedoel ik overigens dat je dan geen kleding hebt waar je hem aan vast kan klemmen, voordat mensen opmerkingen gaan maken over ‘inbrengen’ enzo). De OmniPod zit op je lichaam vastgeplakt, dus hoef je nergens aan te bevestigen en kan bijvoorbeeld ook niet vallen, waardoor je het infuus eruit trekt. De honden kunnen ook niet aan het slangetje blijven hangen en ik kan er niet meer mee aan deurklinken of andere objecten blijven hangen. Want er is geen slangetje meer! Gaat een hoop uitgetrokken infusen schelen denk ik. Je bestuurt de OmniPod met een losse soort van afstandsbediening, die tevens als bloedglucose meter dient. Die is draadloos verbonden met de Pod en de Pod blijft ook gewoon werken als de verbinding ertussen weg valt. Nadeel is dat deze draadloze pomp dan geen ingebouwde glucose sensor functie heeft, maar mocht die nodig zijn, is die eventueel ook los te gebruiken. De vrijheid, en dan vooral het gevoel van vrijheid, die je met deze draadloze pomp hebt, weegt wat dat betreft dus wat zwaarder dan de functie van een glucose sensor. Wat ook een nadeel kan zijn is dat je echt de afstandsbediening nodig hebt om insuline toe te dienen en dat niet middels de Pod zelf kan. De Solo heeft deze functie bijvoorbeeld wel weer. Maar dat vind ik over het algemeen niet echt een probleem.

Volgende week word ik gebeld door mijn diabetesverpleegkundige en kan ik aangeven welke pomp ik wil gaan gebruiken. Ik heb mijn keuze eigenlijk al zo goed als gemaakt. Ik draag nu al anderhalve dag de ‘oefenpomp’ en heb er eigenlijk praktisch geen last van. Ik vergeet zelfs regelmatig dat ik hem aan heb en ben er ook al mee in bad geweest. Gaat ook probleemloos en een heel stuk makkelijker dan met mijn huidige pomp. Als ik deze drie dagen gedragen heb, haal ik hem weer los en probeer ik de tweede op een andere locatie op mijn lichaam, om te kijken of dat ook zonder problemen gaat. Ik ben van plan om de overgang naar de OmniPod en alles daaromheen met regelmaat bij te houden op GameLayD.nl. Fijn voor mezelf en leuk voor degene die erin geinteresseerd zijn. Binnenkort dus zeker meer hierover!
Share.

About Author

17 Comments

 1. hot teen bisexual porn Ik gebruik de Omnipod nu een jaar en krijg binnenkort automatisch de nog kleinere, lichtere versie. Ik ben vanaf dag 1 super enthousiast over de Omnipod. Ben er in september mee op vakantie gegaan naar Africa. Extreem warm dus en ik bleef net zo stabiel als thuis. Ook tijdens stijgen, vliegen en landen extra gemeten om eens te zien wat er gebeurde… helemaal niets dus. Ik kon er zo mee de zee in en het zwembad. Geen gedoe om af en aan te koppelen. Slechts 1 keer, bij een zeer hete benauwde dag, transpireerde ik zo erg dat de pleister losliet. Maar verder. superrrrrr… ook geen problemen bij de douane gehad trouwens. Ik mocht zelfs het poortje overslaan, toen ik zei te twijfelen of het kwaad zou kunnen voor de pomp. Ik ben afgelopen jaar stabiel in waardes gebleven en geen rare uitschieters meer van hypers naar hypo’s of andersom. Ik spoot hiervoor soms 10 keer per dag om de insuline zoveel mogelijk te verdelen. Het altijd weer zoeken naar een plekje om even rustig te spuiten en liefst zo hygienisch mogelijk vond ik het meest belastend. Meestal onderweg belandt je toch op een toilet, zeker niet de meest ideale plek. Dus nogmaals… ik wil nooit meer anders en ben zeer enthousiast en hoop vooral dat heel veel andere diabetespatienten, liefst iedereen, hier net zoveel baat bij heeft als ik. Gr. Ellen

 2. go here Hoi,

  Via via kwam ik hier terecht, ik heb inmiddels bijna 5 jaar een insulinepomp (paradigm v medtronic), omdat deze niet meer in de garantie valt is het tijd om te gaan switchen naar een nieuwe pomp. Dat ben ik nu dus aan het uitzoeken wat ik eigenlijk wil, er zijn dus ook draadloze pompen op de markt en ik ben erg benieuwd naar jullie ervaringen hier mee. Hierboven las ik al wat, zijn er nog meer mensen die me kunnen vertellen of het fijn is? Waar ik over twijfel, ik ben bang dat ik dus de afstandsbediening misschien eens vergeet mee te nemen een pomp met draad heeft als voordeel dat je die natuurlijk altijd bij je hebt, maar heeft van de andere kant ook genoeg nadelen. Hoe hebben jullie je keuze gemaakt en wat zijn de voor en nadelen van de nieuwe draadloze pompen?

  Heel graag jullie advies:
  joyce.peggen@hotmail.com

  Groetjes,
  Joyce

 3. heeii, ik ben daisy en ben 13 jaar.
  ik heb nu net ongeveer een jaar en een maand diabetes.
  ik begon op het van mijn suikerziekte al met tellen en het precies uitrekenen van mijn hoeveelheid insuline die ik nodig heb.
  daarom ben ik snel in aanraking gekomen met de pomp en ben er nu al naar aan het kijken.
  ik wacht ook op de omnipod omdat hij me erg fijn lijkt.
  maar waar ik bang voor ben is wanneer ik hem draag er raar uit zie.
  ik wil niks liever dan gewoon normaal zijn en het zou fijn zijn als niemand op school me nog raar aankijkt wanneer ik spuit.
  maar wanneer ik dan in mijn bikini loop is het toch onmogelijk om de pomp te verbergen?
  ik wil graag een pomp omdat de naalden vaak pijn doen, en met een pomp hoef ik dus veel minder naalden in te brengen.
  ik weet gewoon niet wat ik moet doen, omdat ik niet gepest wil worden met een raar ding op mijn lichaam.
  nu kun je niet van me aflezen dat ik diabeet ben, maar wanneer ik die pomp draag is het bijna onmogelijk om het te verbergen…
  wat moet ik doen,
  reactie graag!
  gr. daisy

 4. Hallo,

  Ik ben benieuwd, want ik mag vanaf volgend jaar een andere pomp en ik wil deze ook graag hebben. Natuurlijk eerst uitproberen.

 5. Ik was even aan het browsen, op zoek naar wat er tegenwoordig nou allemaal te vinden is.
  En dit was 1 van de eerste pompen die ik overal zag staan.

  Aangezien ik toch wel redelijk kritisch ben over dit soort zaken (zeker als het gaat om commerciële zaken) besloot ik even te kijken of het wel geen actie was om meer bekendheid te krijgen.
  Maar nee. Ik zie eigenlijk alleen maar positieve reviews van mensen, inclusief deze dame.

  Ik ben er vrijwel zeker van dat ik ook zal kiezen voor deze nieuwe pomp. Thanks!

 6. Hallo pomdragers,

  ik ben nog “van de oude stempel” tot vorig jaar 40 jaar 2x p/dag gespoten, sinds medio 2012 4x.

  Ben reuze benieuwd hoe het inbreengen van de pads gaat. Ik ben namelijk volledig afgetraind en heb zo goed als geen vet op mijn lichaam. Dus de concrete vraag is of het ook voor slanke mensen handig is als je elke 3e dag moet omplakken/prikken….?
  Alvast Dank voor reacties en succes!

  Ralf

 7. Hallo Allemaal.
  Ik ben al 57 jaar diabeet,vanaf mijn 7de jaar heb ik
  eerst 2x daags de oude insulineinjecties gehad op mijn 45ste jaar kreg ik de insulinepen dat was al een verbetering.nu draag ik 8 jaar de ACCU CHECK-COMBO.
  Ik kwam vorige week bij mijn diabetesverpleegkundige die mij aanraadde on de omnipod te gaan uitproberen.
  Dat vond ik geen slecht plan ,want ik bener al een jaar mee bezig geweest om alles daar over te weten te komen.Zij heeft mij er 1 opgedaan en nu vind ik het geweldig.Ik ben er mee gaan zwemmen wat prima is gelukt af en toe moet je wel even uit het zwembad om zoals de d.b.verpl.zeidatde pomp even moet ademen.
  en alles verliep prima.Ik heb de omnipod onderaan in mijn buik geplaatst net boven de huidplooi omdat een buurmeisje er ook 1 heeft vroeg ze aan mij of ik een plaats kon bedenken om de bikini te dragen met de pod dat heb ik beloofd aan haar en vandaar dat ik het zo laag mogelijk op mijn buik had geplakt zei was blij dat ik dat had gedaan en ze ging gisteren lekker zwemmen zei kwam vertellen dat het ook echt geen probleem voor haar was.zij bedankte mij dat ik dat voor haar had uitgeprobeerd het meisje is 13 jaar dus ook erg aan het puberen.
  Ik heb zelf al besloten om de omnipod te gaan gebruiken het is een hele uitdaging maar ik zie veel voordeel van de pod.Iedereen wil ik veel succes wensen

 8. Hallo!

  Ik gebruik al enige tijd de omnipod. De laatste tijd heb ik vaak klachten met name de derde dag, als ik de pod moet verwisselen. Mijn bloedwaardes blijven dan te hoog. Ik krijg ze met de pdm dan moeilijk/ niet omlaag. Al dien ik me dan extra insuline toe. Vaker moet ik me dan met de pen bijspuiten. Het is niet altijd mogelijk om direct de pod te verwisselen.
  Zou je dit doen, dan ga ook steeds vaker je tijdschema naar voren halen. Waardoor je de pod steeds eerder moet vervangen.
  Kortom ik vind dit erg vervelend en zou graag willen weten of hier meer mensen last van hebben?
  Zelf heb ik het idee dat de laatste dag de pod niet meer krachtig genoeg kan werken? Daarnaast vul ik de pod tot ong. 150 ml, ontlucht ik inmiddels de spuit, zodat er zo weinig mogelijk lucht in zit. Ik ben goed ingesteld op mijn diabetes, want als ik pas een nieuwe pod heb opgeplakt zijn mijn bloedsuikerwaardes de eerste twee dagen goed.

  Ik ben zelfs aan het denken om een andere insulinepomp te gaan gebruiken!
  Jammer want over het draadloze systeem ben ik wel tevreden, je hebt tenminste geen draadje verbonden aan je lichaam. Ik denk dat dit ook lastig is, dat je ergens aan blijft hangen.

  Ik zou het fijn vinden om reacties te horen, bedankt!

  Gr. Ingrid

 9. Hey Ingrid,

  Dat probleem heb ik ook regelmatig met de Omnipod, bij mij blijkt hij dan te gaan lekken. Als ik er dan met mijn vingers overheen ga, stinken die heel erg naar insuline. Misschien is dat bij jou ook het geval? Wat bij mij wel beter werkt is dat ik de pod een beetje aanduw wanneer hij erin geschoten wordt, dan komt hij net wat dieper. Misschien dat dat bij jou ook helpt?

  Succes!
  Danielle

 10. Hallo allemaal,
  Binnenkort mag ik een nieuwe insulinepomp aanschaffen. Groot voordeel van mijn huidige pomp, de Accu-Chek Spirit, is dat ik deze “blind” kan bedienen met bolussen toedienen als deze in een bh-zakje aan mijn hemd onder mijn overhemd hangt. Is datzelfde ook mogelijk met de afstandsbediening van de OmniPod?
  Ik hoor het graag, waarvoor bij voorbaat hartelijk dank! E-mailadres: fliprot@hotmail.com.
  Mvg, Frits

 11. Hey Frits,

  Helemaal blind bedienen is met de afstandsbediening wat lastiger al word je er gaandeweg wel handiger in. Ik kon mijn paradigm ook blind bedienen, maar mijn Omnipod moet ik wel altijd op het schermpje kijken. Maar goed, doordat hij draadloos is en je hem dus niet onder je kleding hoeft te dragen, kan je hem wel gewoon heel gemakkelijk in een tas meenemen. Als ik geen zin heb dat mensen zien dat ik bolus, dan bedien ik hem gewoon vanuit mijn tas, zonder dat het echt opvalt.

  Verder geeft de omnipod me gewoon heel veel vrijheid, geen vervelend slangetje dat steeds in de weg zit en waar ik overal mee achter blijf hangen. De pod die op je lichaam zit is erg klein en valt ook onder je kleding praktisch niet op. Ik heb er iig geen spijt van, dat ik over ben gestapt op de Omnipod.

  Succes met je keuze! :)

 12. Ik heb hem al vanaf het begin dat de Omni-pod er was. Nu de pods kleiner zijn lekken ze bij mij erg vaak, Je moet dan met Ypsomed bellen om door te geven wat er is gebeurd en wanneer. Dat vindt ik erg vervelend om iedere keer te moeten bellen en ik denk er ook niet altijd aan. Maar als je het niet doet krijg je ze niet vergoed door de verzekering.
  Wie heeft dit ook en kan mij hiermee verder helpen?
  Gr. Yvonne

 13. Hey Yvonne,

  Daar heb ik zelf ook meer last van sinds ze kleiner zijn ja! Ben blijkbaar niet de enige. De laatste doos hebben ze zelfs allemaal gelekt en ik vind het bellen ook vervelend. Het helpt bij mij een beetje om de pod aan te duwen wanneer hij erin gaat, dat ie dus net wat dieper komt. Maar dat helpt ook niet altijd. Verder gewoon blijven bellen, want als ze er maar genoeg klachten over krijgen, zoeken ze er misschien wel een oplossing voor!

 14. Hedwig van Rossum on

  Ik gebruik sinds april 2012 de omnipod. Als ik de omnipod op mijn onderbuik plak gaat hij heel erg “hangen” en laat de pleister al vaak na 1 dag los of ik hem nu horizontaal of verticaal plak dit maakt geen verschil. Ik heb vaker insulinelekkage na het inschieten van het naaldje ik merk dan dat mijn bloedsuiker gaat stijgen het naaldje zit wel diepgenoeg want ik plak de pod altijd vast met een leukoporstrip dwars over de pod omdat mijn huid nogal wil zweten. Ik ben minder enthousiast nu als in het begin. Ze zijn bij de klanteservice ook niet altijd even vriendelijk.

Leave A Reply


*